francuski

Jak zamawiać we francuskiej piekarni jak miejscowy: Bagietka i Croissant

Zaczynamy – jak zamówić bagietkę i croissanta w paryskiej piekarni.

Nie samą olimpiadą człowiek żyje. A jeśli przybyłeś już do stolicy Francji kibicować ulubionym sportowcom lub po prostu podziwiać uroki miasta, mamy dla Ciebie króciutki poradnik, który pozwoli Ci zamówić najważniejsze francuskie przysmaki na śniadanie i na deser.

Piekarnie i cukiernie są częścią francuskiego życia. Przejdźmy do wiedzy  o tym, jak złożyć zamówienie we francuskiej piekarni.

Jak złożyć zamówienie we francuskiej piekarni.

Po pierwsze – powitanie. Z resztą można sobie poradzić poprzez wskazywanie i trzymanie palców, a jeśli masz szczęście, sprzedawca zrozumie angielski. Ale na wszelki wypadek, gdybyś chciał spróbować ułożyć pełne zdanie, oto najbardziej podstawowe słowa, których będziesz potrzebować, aby złożyć zamówienie we francuskiej piekarni.

  • Bonjour (Bą-żur) – cześć, dzień dobry
  • Je prend (że prę) – będę brał lub wezmę
  • un (,) – jeden, dla rzeczowników rodzaju męskiego
  • une (y) – jeden, dla rzeczowników rodzaju żeńskiego
  • deux (dy) – dwa
  • trois (trua) – trzy
  • quatre (katr) – cztery
  • cinq (sęk) – pięć
  • s’il vous plaît (sil wu ple) – proszę lub dosłownie „jeśli ci się podoba”.

Warto też kupić rozmówki francuskie, aby poćwiczyć je przed podróżą. Nie zapomnij ich spakować do torby i mieć pod ręką. A jeśli naprawdę chcesz zanurzyć się w języku francuskim, zapraszamy do naszej szkoły na lekcje francuskiego.

Jeśli chcesz usłyszeć, jak brzmi wymowa, Tłumacz Google ma wspaniałe narzędzie. Wystarczy wybrać język francuski, skopiować i wkleić frazę, którą chcesz usłyszeć, a następnie kliknąć małą ikonę głośnika w dolnym rogu. Uroczy robocik wymówi frazę dla Ciebie.

Baguette Bagietka wymowa: Ba-GETT

Przykładowe wyrażenie: Je prend une baguette, s’il vous plaît.

Poproszę bagietkę.

Warianty: normal(normal) lub tradition (tradisją). Bien-cuite (bię-kit) lub pas trop cuite (pa tro kit).

Bagietki to podstawa francuskiego życia. Istnieje kilka różnych rzeczy, które warto wiedzieć o bagietkach: 1) zawsze wybieraj bagietkę tradycyjną (baguette tradition), czyli bagietkę, która została wykonana z minimalną ilością składników.

Druga odmiana, baguette classique ( ba-gett klasik) lub baguette normal ( ba-gett normal),  zawiera pewne dodatki, dzięki czemu może wytrzymać dłużej, czyli po prsotu jest wypakowana konserwantami i spulchniaczami. Spróbuj obu, jeśli chcesz zobaczyć, co wolisz.

Kolejna uwaga na temat bagietek. Jeśli wolisz dobrze wypieczony kawałek chleba, powiesz „une bagette bien cuite” (bię-kit). A jeśli wolisz bardziej miękką, która jest łatwiejsza dla zębów, poproś o „une baguette pas trop cuite” (pa-tro-kit).

Na tapetę bierzemy pyszny chlebek wiejski Pain de Campagne

Wymowa: pę di kampani

Przykładowe wyrażenie: Je prend un pain de campagne tranché, s’il vous plaît.

Poproszę bochenek wiejskiego chleba.

Modyfikacje: Tranché (transze) – pokrojony

Istnieje wiele różnych terminów, które przekładają się na bochenek chleba w zależności od mąki, ziaren, ciasta, kształtu i rozmiaru, ale najbardziej podstawowym słowem oznaczającym chleb jest pain, wymawiane jak „pę”.

pain de campagne (pę di kampani) – bochenek o grubej skórce, wykonany zarówno z mąki pszennej, jak i białej, zwykle o owalnym kształcie

pain de mie (pę di mi) – mały prostokątny bochenek chleba pszennego

pain au levain (pę oh liwan) – chleb na zakwasie

pain aux céréales (pę o serele) – mały rustykalny bochenek z nasionami i pełnymi ziarnami

Uff, czas na Croissant wymowa: kruasą

Przykładowe wyrażenie: Je prend deux croissants, s’il vous plaît. Poproszę dwa croissanty.

Warianty: Un croissant aux amandes (ę kruasą o amąde) / au beurre (o ber). Rogalik migdałowy / rogalik z dodatkowym masłem

Ach, kruchy, maślany, warstwowy, w kształcie półksiężyca kawałek nieba, jakim jest croissant. Jeśli boulangerie (bulążeri), w której jesteś, oferuje dwa różne rodzaje zwykłych croissantów, zrób sobie przysługę i wybierz ten o nazwie croissant au beurre. Ten rodzaj jest robiony z jeszcze większą ilością masła i dlatego jest jeszcze smaczniejszy. Chcesz nauczyć się więcej? Zapraszamy do naszej szkoły na lekcje francuskiego.

Takim sposobem jesteś gotów na podbój Paryża i głód już Ci nie grozi 🙂